Els greixos no són el problema

Els greixos no són el problema

L’any 1970 va néixer a Estats Units la ‘hipòtesis lipídica’, la teoria amb la que la comunitat científica explicava l’origen de les malalties cardiovasculars i que es pot resumir com: “Reduint el colesterol en sang es redueix el risc de malalties cardiovasculars”.

Entre els anys 1940 i 1970, les morts per atacs de cor als EUA es van duplicar. La resposta del govern va ser clara: si el problema és el colesterol, la solució és fer que baixi el colesterol total en sang. I per aconseguir-ho, el que s’ha de fer és menjar menys aliments amb colesterol.

El que no van tenir en compte és que el colesterol és imprescindible per al funcionament del nostre organisme, és part essencial de les membranes de les cèl·lules i un precursor de diverses hormones i enzims. Per poder viatjar pel torrent sanguini, el colesterol utilitza com transport les anomenades lipoproteïnes. Les de baixa densitat (LDL) transporten el colesterol a les cèl·lules. Les d’alta densitat (HDL) retiren l’excés de colesterol de les cèl·lules i el porten al fetge per a la seva excreció. Avui sabem que un excés de LDL i un dèficit de HDL és la causa de les malalties cardíaques.

El principal artífex de la hipòtesi lipídica és l’investigador de Minnesota Ancel Keys, autor de l’anomenat “estudi dels set països”, un treball amb cohorts (grups) al llarg de 15 anys als EUA, Grècia, Finlàndia, Itàlia, Països Baixos, la llavors Iugoslàvia i Japó.

Aquesta investigació està plena de trampes: des seleccionar els països on les dades sortien favorables a la teoria (i descartar els que no) fins a ignorar altres factors de risc, com el consum de sucre, tabac i alcohol.

La hipòtesi lipídica també justifica l’existència de les estatines, els medicaments més venuts del món, que són les famoses pastilles per fer baixar el colesterol.

Però l’any 1992, un meta anàlisi va descobrir que altres estudis demostraven que reduir el colesterol total no disminueix la mortalitat dels pacients, i en certs casos podia augmentar-la. I l’any 2014, un meta anàlisi (resumint 74 estudis anterior) verificava que no existeix cap relació entre el consum de greixos i el risc de malaltia cardíaca.

D’altra banda, diversos estudis recents indiquen que són els sucres els principals causants de l’augment del colesterol LDL (el dolent).

Consells per reduir el risc de malalties cardiovasculars

• Limitar o eliminar el sucre, les farines i cereals refinats, begudes ensucrades, pastissos i sucs de fruita de la dieta.
• Mou-te: realitzar exercici intens almenys mitja hora cinc dies a la setmana.
• Consumir fibra en forma de verdures i fruita
• No fumar
• Limitar l’alcohol
• Reduir el greix corporal
• Reduir l’estrès

Pots ampliar la informació d’aquesta entrada en aquest article.

Per saber-ne més

Us recomanem també la lectura d’aquest article publicat per la Societat Espanyola de Cardiología i escrit pel doctor Jesús Millán Núñez Cortés. El text defineix el tipus d’estatines (utilitzades per disminuir el colesterol) i l’increment de nous casos de diabetis detectats durant el tractament amb estatines.

“Estatinas y diabteogénesis”

I si voleu saber més detalls sobre la relació entre la diabetis i l’Alzheimer, us compartim també aquest interessant estudi de d’Alberto Nieto Fernández que exposa el gran benefici que suposa la prevenció de l’aparició de Diabetis i el control correcte del seu desenvolupament, no només per reduir costos i el número d’afectats, sinó també per rebaixar el volum de malalts d’Alzheimer.


“Diabetes Mellitus tipo 3. Una nueva visión de la enfermedad de Alzheimer”