PSOAS: el gan desconegut

PSOAS: el gan desconegut

El PSOAS és un llarg múscul localitzat lateralment a la regió lumbar de la columna vertebral i la cavitat pèlvica. S’uneix al múscul ilíac per formar el iliopsoas.

              

Probablement, al ser un múscul que està pràcticament amagat faci que sigui desconegut per a molts, però és clau a la majoria dels nostres moviments i fa d’estabilitzador del cos ja que és l’únic múscul que connecta la columna vertebral amb les cames i afecta entre d’altres al nostre equilibri estructural, amplitud de moviments, mobilitat articular i funcionament del òrgans de l’abdomen.

El psoas és un múscul especial, ja que al contrari de la majoria, s’escurça quan està relaxat i s’allarga quan està treballant.

Un estil de vida accelerat, l’estrès, passar masses hores assegut (treballs d’oficina, conductors…) o alguns esports com el ciclisme, running o spinning poden provocar un escurçament i enduriment del psoas, dificultant per tant la nostra postura, les funcions dels òrgans ubicats a l’abdomen, provocant mals d’esquena, ciàtiques, problemes de disc, degeneració de malucs, menstruacions doloroses o problemes digestius entre d’altres.

Un psoas alliberat permet allargar molt més la part davantera de les cuixes i permet a les cames i la pelvis moure’s amb més fluïdesa e independència, millora la posició de la columna i el tors i repercuteix en una millora de les funcions del òrgans abdominals, la respiració i el cor.

Com bé sabeu, la nostra filosofia de treball no es centra només en la cura de la boca sinó que anem més enllà i entenem que aquesta influeix de manera notòria a la resta del nostre cos i viceversa, i com ja hem dit el psoas és l’únic múscul que connecta la columna vertebral amb les cames així doncs la vinculació és directa: boca-columna-psoas-cames…

Com dèiem, és un múscul desconegut per a molts, per tant volem donar importància a la prevenció amb uns senzills estiraments, sobretot si ens trobem dins el “grup de risc” o bé per la nostra feina o per la pràctica habitual d’esport.


Algunes filosofies orientals denomines el psoas com “el múscul de l’ànima”, un centre d’energia principal del cos. Quant més flexible i fors estigui, més podrà l’energia fluir a través dels nostres ossos, músculs i articulacions.

 Gaudiu d’aquestes festes i que els excessos es complementin amb moments diferents, caminades i exercici amb familiars i amics també fan d’aquests dies especials.

Que un dels propòsits de l’any que comença sigui cuidar-nos per dins i per fora,perquè tenir salut ens ajuda a sentir-nos bé, reforcem la nostra part emocional i evitem problemes futurs. de no fer-ho podem patir conseqüències negatives!

Així doncs,  a cuidar-se i a disfrutar de la nostra salut!