RETIRADA D’AMALGAMES DE MERCURI

RETIRADA D’AMALGAMES DE MERCURI

Al 1991 la OMS va determinar que les reconstruccions dentals d’amalgama són la principal font d’exposició al mercuri per a la població en general. L’amalgama és un material de restauració que resulta de l’aliatge del mercuri, que és el que es troba en més alta concentració, fins un 70%, amb altres metalls com plata, estany, coure, or, zinc, etc.

 

filtracion-empaste-amalgama-mercurio

Filtració del material tòxic

A nombrosos estudis s’ha relacionat la intoxicació per mercuri per bioacumulació amb tot un seguit de malalties no només a nivell bucal sinó també a nivell mental i físic. Tot i així, a la UE hi ha països en que està prohibida la seva fabricació, comercialització, venta i col·locació, i d’altres com a Espanya on no hi ha cap tipus de regularització. El que ens sorprèn és que es tingui en compte la contaminació en aigües i atmosfèrica en incineracions, però no al fet de portar el material en boca i que el cos estigui totalment exposat a aquest tòxic.

 

 

Al nostre centre odontològic, com molts de vosaltres ja sabeu, recomanem la substitució d’aquest material per d’altres fets amb resines compostes, més coneguts com composites, i/o altres materials més biocompatibles i acceptats pel cos. A banda d’eliminar el maetrial nociu del cos, una altra finalitat, i no menys important, és que la substitucio aporti una mterial amb unes propietats físiques, químiques, de durabilitat, funció i estètica molt millors.

amalgama

Varies reconstruccions d’amalgama en boca

Es realitza prèviament un test kinesiològic per determinar la seva incompatibilitat amb el nostre sistema i saber així quin és el més adient segons la posició dental, oclusió, estat general el pacient, etc. tot i que no sempre es dur a terme i ho decidim en funció de diferents factors.

A partir d’aquí es pauta una medicació a base de fitoterapia, medicina natural, homeopatia, etc. segons el cas i el resultat del test.

A l’hora de retirar-los seguim un protocol de seguretat (ja que és un dels moments on hi ha major índex d’intoxicació, al igual que quan es col·loiquen en boca) que consisteix en la utilització del dic de goma, succionador d’aire doble, gorro i mascaretes amb filtre de mercuri, tant per la protecció del pacient com del personal. El protocol estricte és complicat de realitzar a consulta ambulatòria, doncs el cost que caldria assumir per ambdues parts seria tan elevat que no estaria a l’abast de tothom. En aquesta pàgina web trobareu la informacio més fiable, www.iaomt.org de l’Academia Internacional de Medicina Oral i Toxicologia.

IMG_20151216_184936

L’equip OSICS procedint a la retirada d’un amalgama

 

Des d’aquí us volem recomanar també un blog molt interessant de la nostra companya Ainara Epelde, on podeu trobar  més informació sobre aquest i altres temes relacionats amb la odontologia holística i sobre el seu treball, projecte i formació. http://curardesdelaboca.blogspot.com.es/

DSC06783

Ainara Epelde, Odontòloga especialitzada en Terapia Neural i Odontologia Neurofocal