Veus on i com és la teva placa bacteriana dental!?

Veus on i com és la teva placa bacteriana dental!?

Tenim la necessitat de publicar quelcom referent a aquest tema, la placa bacteriana.

La placa dental és una acumulació heterogènia d’una comunitat microbiana variada, aeròbia i anaeròbia, envoltada per una matriu intercel·lular de polímers d’origen salival i microbià. Aquests microorganismes poden adherir-se o dipositar-se sobre les parets dels teixits de diferents estructures bucals o no, no només les dents.

Si els microorganismes aconsegueixen els substrats necessaris per sobreviure i persisteixen molt temps sobre la superfície dental, poden organitzar-se i causar càries o malaltia periodontals, genrèricament malalties a dents o mucoses. Pel que, com qualsevol malaltia, es necessiten diferents factors: substrat, agent causal, temps i susceptibilitat.

Unes genives amb signes d’inflamació, vermelles, sagnants, engruixides, són els primers senyals d’una gingivitis. Si la malaltia és ignorada, els teixits que mantenen a les dents en el seu lloc poden començar a destruir-se, derivar a una periodontitis, i eventualment es perden les dents.

La placa dental bacteriana es forma a la superfície de dents, geniva i restauracions, de consistència tova, mat i color blanc-groc. Es forma en poques hores encara que un s’hagi raspallat la cavitat bucal i s’elimina principalment amb l’arrossegament mecànic del raspall dental o altres com els irrigadors dentals.

El més important és l’arrossegament mecànic de la placa bacteriana per eliminra-la correctament, sinó és creu el carrall o sarro que no marxa amb el raspallat diari.

Difícilment es pot observar, a menys que estigui tenyida, i aquí és on entrem nosaltres!

IMG_3812

La tinció de placa bacteriana és la manera és visual d’ensenyar al pacient quina quantitat de placa té, on la té i com és d’agressiva. Els colors ens indiquen una placa més vella, de >48h (lila-blau) , placa més nova de <24h (rosa) i una placa àcida verd-groc (la cariogènica i agressiva).

El raspallat dental és força complicat i caldria tenir una bona tècnica mica en mica millorada per fer un raspallat efectiu i eficient.

Primer passar fil, raspalls interproximals,… per eliminar tot el que resta entre les dents. Cal insistir i dedicar-hi més en cas de tenir ortodòncia, pròtesi o altres dins la boca.

                          

La Tècnica de Bass és la que indicariem per l’edat adulta. Moviments circulars amb una inclinació de 45º des raspall i fent per zones totes les cares de les dents.

tecnica de Bass

Es poden utilitzar altres eines i substàncies, el tipus de pasta i altres poden ajudar a millorar la nostra higiene bucodental.

Cal tenir present que una bona salut general, una correcta saliva en quantitat i qualitat, una alimentació sana i alcalina, poc refinada i tractada, una bona higiene i fer les revisions anuals a l’odontòleg que ens ajudi, ens eduqui a millorar i cuidar el nostre cos són les premises per tenir en bon estat la nostra cavitat oral i així el nostre cos.

Us deixem un enllaç on us podeu informar i tenir més coneixements per millorar la vostra salut bucodental. Com bé sabeu, estem a la vostra disposició sempre que volgueu!

http://www.cuidatusencias.es/

Salut