Odontopediatria

Avui dia es considera que el moment ideal per acudir per primera vegada al dentista és al primer any d’edat. Aquí els odontopediatres podem determinar el risc que tenen de desenvolupar malalties infeccioses en les seves boques.

Sabem que en augmentar el nombre de dents que erupcionen en boca i en tornar més sofisticats els hàbits alimentaris, augmenta també el nombre de bactèries que colonitzen la boca dels petits. Les malalties infeccioses en boca iniciades per bactèries es desenvolupen gràcies als aliments que causen càries i que són tan populars en els països industrialitzats, com els dolços, els caramels, els refrescos, els pastissos, els làctics i els sucs, entre altres.

És important establir el risc que té cada nen de desenvolupar càries primerenca o la càries per biberó. La càries primerenca és la típica que veiem en algunes dents aïllades. La càries de biberó és una càries rampant (que involucra moltes dents de forma ràpida) pel fet que se li donen ampolles amb líquids endolcits, com la llet o els sucs, als nens durant la nit en anar a dormir.

La revisió a l’any d’edat ens permet establir quins nens tenen risc de presentar qualsevol d’aquest tipus de càries mentre que les revisions entre els tres i els cinc anys d’edat ja no són prou primerenques per prevenir, encara que ho siguin per tractar.

S’ha demostrat que els nens que presenten càries primerenques tendeixen a romandre dins del grup d’alt risc de desenvolupar aquesta malaltia i tornen a patir-la tant en la dentició primària com en la permanent. Aquesta és una altra justificació per a evitar que aparegui des d’edats primerenques.

És important establir aquest pronòstic precoç, ja que si se’ls explica als pares com establir bons hàbits d’higiene i alimentació i com la mala salut familiar afecta també als aquests poden fer molt per prevenir la càries en els seus fills. Un dels problemes greus que tenim és que als pares no se’ls ha instruït prou per conèixer la malaltia i com actuar des de la preventiva enfocada als seus fills i a ells mateixos, ni com n’estan d’involucrats.

És important establir una relació professional-pacient amb els nens des del primer any de vida també per altres raons, com que es comença a caminar des d’aquesta edat, fet que fa que augmenti el risc d’accidents traumàtics a la boca i les dents dels nens. La prevalença de traumatismes orofacials (de la cara i la boca) dels nens augmenta des del primer any de vida fins als 6 anys d’edat.

Per aquest motiu, si s’estableix la relació amb el dentista aviat, no només es pot evitar l’angoixa de buscar un dentista que atengui a temps i apropiadament el nen quan es colpeja a les dents i que li doni un seguiment a la lesió, sinó que a més es pot arribar a prevenir que es presentin aquests accidents mitjançant l’educació dels pares.

La prevenció és el millor element a tenir en compte. Educar pares i nens per a una generació sense càries, problemes periodontals ni oclusals. Cal fer una exploració del pacient que no es limiti a les dents, sinó que tingui en compte també els factors de risc de la càries, com la dieta, els hàbits de raspallat i la saliva.

Davant un traumatisme dental hem d’actuar per intentar conservar al màxim les estructures afectades. Anar a l’odontòleg per intentar actuar amb la màxima calma, rapidesa i professional possible ajudarà al tractament i pronòstic d’èxito d’aquest traumatisme, sobretot davant una avulsió dental, pèrdua total.

Aquí os oferim una informació clara i visual de com hem d’actuar davant un traumatisme dental.

Si et salta una dent per un traumatisme

Amb calma i rapidesa recupera la dent

Guarda-la humida i vés a la odontòloga

Articles Relacionats:  http://osics.cat/blog-3/