Ortodòncia Postural i Esportiva

L’Ortoposturodòncia, neologisme creat pel Dr. Michel Clauzade, parla de l’”art” d’alinear el cos del pacient, respecte el centre de gravetat, intervenint sobre la oclusió dental.

Les dents sanes són essencials per a una bona postura i el control de l’estrés. La resistència somato-emocional, els problemes personals i assegurar un rendiment d’alta qualitat per l’esport, és millorar la qualitat de vida de les persones. Cal tenir molt present que cada vegada que fem moviments dentaris, ossis, musculars, actuem sobre la oclusió sigui conservant o extraient una dent, i estem actuant sobre el SNC. Això pot no afectar al pacient, si és capaç de compensar-ho, adaptant-se a aquest canvi corporal i postural, o bé afectar-lo produint dolors musculars, ossis o altres com vertigen o mareig.

 

Cada dent és un òrgan, i conté neurones que informen al sistema nerviós central (SNC) de la oclusió que manté la boca en cada moment. Per tant, la oclusió forma part del sistema postural del cos format per tres components fonamentals interrelacionats:

  • El to muscular (l’estat de semicontracció permanent en què es troben els músculs estriats del cos).
  • La postura (com l’activitat reflexa d’un organisme respecte de la seva adaptació a l’espai. És la posició que adopta el nostre cos per actuar, per comunicar-se, per aprendre, per esperar,…).
  • L’equilibri (depèn del sistema laberíntic, ocular i plantar i de tot un conjunt neurofisiològic que ha d’actuar en bones condicions de ortoposturodòncia per mantenir diferents actituds o gestos, romandre immòbil o llançar el seu cos a l’espai, resistint l’efecte de la gravetat).

 

Actualment e treball que realitzem és encara més respectuós amb les estructures que volem mobilitzar i ens enfoquem més sobre un tractament que elimini mals hàbits miofuncionals, que instauri uns bons hàbits musculars i enviï la informació al cos poc a poc, per tal que la pugui gestionar, integrar i plasmar en adaptació i compensació postural, en definitiva, una boca funcional per a cada cos individual.

Respiració i Transtorns crani-facials

Ortodòncia Miofuncional Myobrace®

Myobrace és un enfocament ortodòntic sense brackets, per a ajudar alinear les dents i els maxil·lars. El tractament s’enfoca a corregir els mals hàbits orals que són la causa real de les dents apinyades.

Això implica que mínim 3 professionals, ortodoncista, osteopatia i logopeda, han de treballar conjuntament.

A OSICS l’enfocament és més global. Un treball esquelètic amb activació de musculatura, lligaments i tots els teixits tous que acompanyen el sistema, fa que s’alteri la part física del cos, evidentment, però també la part química i emocional del pacient.

Quan ens iniciem a moure la part mandibular, s’implica la resta, maxil·lar, esfenoides, occipital, temporal i la resta dels ossos cranials, vèrtebres cervicals i la columna en si i teixits tous que acompanyen. L’ampliació de la part bucal, un sistema bucodental més “obert” dóna a un sistema cervical i cranial també més ampli, el que fa una millora circulació sanguínea, limfàtica i neuronal, una millor funcionalitat dels teixits i per tant un canvi físic però sobretot psíquic i d’enfoc i gestió de la nostra vida.

Estar obert a treballar i creure en que és possible remoure totes les parts implicades i que milloraran el nostre funcionament, fan que sigui un tractament agradable, respectuós i amb una visió integral de l’ésser humà, en cos i ment.

Myobrace és una ortodòncia basada en el treball de diferents etapes, solen ser 3, dissenyada específicament per corregir els mals hàbits orals a l’hora que tracta els maxil·lars superior i inferior, i els problemes de desenvolupament que provoquen dents mal alineades, exercint forces lleugeres sobre les dents per portar-les a una millor posició.

El temps del tractament amb el Myobrace és comparable al tractament amb brackets, però enlloc de tenir els aparells enganxats a les dents,  Myobrace és un removible i tan sols necessita utilitzar-se unes hores al dia. Utilitzant Myobrace 2 hores de dia i tota la nit, diàriament, i combinant-ho amb una sèrie de exercicis miofuncionals, és suficient per aconseguir un canvi real. Qualsevol esforç extra tindrà un resultat extraordinari.

A vegades però es precisen altres aparells per complementar el tractament, com pistes o topes, brackets o aparells d’expansió, segons cada cas es valori.

El Sistema Myobrace és semblant a un programa d’entrenament, funciona si ho treballes. Es necessita un compromís seriós diari i molta persistència per poder aconseguir els millors resultats. També depèn de la biologia inherent al pacient i la capacitat al canvi, de manera que es poden donar resultats ràpids o necessitar major perseverança. Els mals hàbits interns són difícils d’eradicar, així que com més aviat s’iniciï l’entrenament, millor serà el creixement i els beneficis més permanents.

Ortodòncia lliure de metalls: Invisalign®

Creiem que la millor tècnica ortodòntica, sempre que no hi hagi alteracions esquelètiques, és la utilització de brackets (straight wire). Però molts pacients no volen, no toleren o tenen una incompatibilitat cap als aliatges metàl·lics d’aquests aparells. També és cert que en etapes avançades d’arcs d’acer, la rigidesa d’aquests pot crear un col·lapse a la respiració crani-sacra.

La idea d’utilitzar sèries d’alienadors per moure les dents no és nova en l’ortodòncia. El 1945 el Dr. Kesling va descriure per primera vegada el concepte de moviment dental a través d’una sèrie de fases individuals.

La Tècnica Invisalign®, és la nova forma d’alinear les dents de manera invisible, sense aparells metàl·lics, i sense restringir els moviments cranials. El tractament amb Invisalign® és el primer mètode que combina la ciència ortodòntica amb gràfics informàtics en 3D absolutament personalitzats per cada pacient.

Els alineadors estan fabricats amb un plàstic transparent i prim, policarbonat, pràcticament invisibles quan es porten durant tot el tractament, i cada 15 dies es canvien i fan un moviment de 0,25mm. Estan fets a mida per encaixar millor i poder moure les dents gradualment, segons un pla predeterminat i estudiat per l’ortodoncista, que es visualitza amb anterioritat en imatges 3D.

El moviment més fisiològic, que dóna temps i espai a l’os, lligaments, geniva que envolten a la dent a efectuar les seves remodelacions i que controla la força amb la que mou les dents cap a la posició correcta d’una forma gradual i amb la possibilitat de moure només aquelles dents que es necessiten, són els seus principals avantatges. A part tenim més estètica, millor higiene i menys dolor.

Myobrace

Al ser un aparell preformat, adaptat i escollit segons mides dentaries i erupcions dentals, el cost és molt més ajustat que els aparells dissenyats i fets a mida i individuals.

Posteriorment, durant el seguiment, hi hauran revisions periòdiques  mensuals, combinades o no amb osteopatia i/o logopèdia, per treball postural, respiratori i muscular global, segons el cas i el que les professionals avaluïn i decideixin per la millora el pacient.

Solen ser 3 fases, 3 aparells, de màxim 6 mesos cadascun, un total de 18 mesos de tractament, sempre i quan el pacient faci les revisions com cal i segueixi les instruccions indicades.

A diferència de l’ortodòncia tradicional, l’objectiu del Myobrace no és únicament redreçar les dents anteriors, sinó també eliminar les influències negatives en el desenvolupament dental i facial del pacient, i de la manera més respectuosa i segons el tempo de cada pacient, possible. Aquest és el major benefici del tractament.

En els nens, com a resultat de millorar dels incorrectes hàbits orals, poden desenvolupar millor la seva cara, arribant al seu potencial genètic. Altres beneficis en salut, generat per el Myobrace, inclouen una millora postural, menys possibilitats d’al·lèrgies, menys problemes amb les dents, la boca i les articulacions (ATM), menys problemes de columna, i molts més.

Es pretén eliminar els mals hàbits actuals, millorar la respiració, deglució i posició lingual de repòs, i canvis posturals com a conseqüència, per tant, millora corporal global.

Treballa sobre tot el sistema i no sobre les dents, creant menys forces a les superfícies radiculars i per tant, deixant un moviment dentari més respectuós i natural gràcies al treball muscular que actua de força en moviment.

És  un tractament poc visible i estètic, però sí molt sensacional i perceptiu pel propi pacient, es veu pel color que té i el volum que ocupa amb els llavis.

Quan parlem de recidiva post-tractament, típic en adults que ja havien dut ortodòncia, hem de dir que sí que pot existir, hi ha un moviment fisiològic de les dents constant a la nostra vida, però és molt menys probable amb Myobrace perquè l’estabilitat dental es dóna gràcies a la oclusió entre elles i la força que les acompanya, musculatura labial-facial i lingual.

No han estat reportats efectes secundaris nocius del tractament Myobrace. Com que els aparells utilitzats inicialment són molt flexibles, permeten una major adaptació al pacient, al exercir forces lleugeres i intermitents per ajudar a re-entrenar els músculs i la forma de respirar, hi ha molt poca possibilitat de derivar a lesions i urgències. La recomanació de la doctora és sempre revisar el procés del pacient regularment per veure les millores, els aparells no provoquen irritacions i els canvis en l’alineament de les dents i dels maxil·lars són recolzats per els músculs que l’envolten.

Hi ha poques raons per les quals no es pugui utilitzar, no resulti l’esperat o no funcioni. El sistema Myobrace requereix de ser utilitzat diàriament durant un llarg període de temps. Els pacients no cooperadors no arriben a obtenir bons resultats. L’edat també es un factor significatiu, el pacient més gran és més difícil de canviar els seus mals hàbits i moure les dents. Els pacients amb un apinyament sever i amb discrepàncies en els maxil·lars, poden no poder retenir el Myobrace en boca i això pot limitar les possibilitats del tractament. Poden haver-hi altres factors limitants, per tant cada cas en diagnòstic i tractament és individual i per qualsevol problema ens podeu trucar.

El millor moment, edat, és quan el pacient està creixent i les primeres dents permanents apareixen en  boca (al voltant dels 5-10 anys d’edat). Quan es descobreixen els mals hàbits orals de manera primerenca, és millor iniciar el tractament en aquest moment. Els pacients majors de 15 anys d’edat també poden ser tractats, però els problemes i el hàbits que els han causat són més difícils de canviar en aquesta etapa.

Sempre informem al pacient de la pautes a seguir, en higiene, manteniment, com evitar o promocionar més un moviment concret, i indiquem una sèrie d’exercicis que podem començar a treballar fins que visiti la logopeda. Tal i com es veu a les fotografies.

  1. Material flexible, per utilitzar en casos extrems i millorar la comoditat del pacient i la seva cooperació. S’utilitzen al principi per ajudar a l’adaptació i inicial el moviment de forma suau.
  2. La llengüeta, escut i elevadors, entrena la llengua perquè ocupi la seva posició correcta.
  3. Bumpers labials extesos, treball labial extern.
  4. Dynamicore, és un esquelet que dóna duresa i ajuda a eixamplar les arcades dentals. No tots ho porten, depèn de la funció hi és o no.

 

 

Exercicis amb Myobrace I

Exercicis amb Myobrace II

Casos clínics

Quan ens trobem una boca amb alteracions, hem de pensar que la postura pot estar alterada también, i això és signe de salut. Un cos sa és capaç de vèncer i compensar els problemes que se li presenten, i constantment està treballant en això, en el moment que emmalalteix de veritat, parla, i ho fa amb dolor i/o molèsties.

Habitualment, el pacient infantil, no sol mostrar dolor, però sí alteracions. Si de forma preventiva intentem ajudar al cos a equilibrar-se, donant-li eines per a que ell mateix s’harmonitzi cap a la seva posició més fisiològica i així que funcionie correctament.

Evitar que una alteració es cronifiqui, crea cossos més equilibrats i sans i reduim el risc a tenir una població adulta més malalta.

Us mostrem un cas clínic d’un pacient infantil que va venir per una mossegada creuada dental al costat dret d’origen esquelètic, doncs era la posició mandibular en el seu conjunt que estava incorrecta, no les dents.

Després d’un any de Myobrace, la mossegada creuada dreta està corregida i la postura molt més equil·librada.

La línia de treball marca un camí d’acompanyament en el desenvolupament mentres reeduquem els hàbits parafuncionals respiratori i lingual.

El treball ortodòntic va acompanyat d’osteopatia i logopèdia, com a treball integral i global del pacient, doncs hem modificat l’esquelet des del sistema maxil·lofacial, cranial-cervical i així la resta com a conseqüència. A la vegada, es desitja estimular en la instauració de bons hàbits saludables amb alimentació i esport, només així podrem crear cossos més equil·librats i harmònics, capaços d’estar en salut el màximo temps possible.

El no actuar davant aquesta situació hagués creat un aspecte facial asimètric i així un desenvolupament erroni del cos i la postura, amb una estructura alterada de forma crònica molt difícil d’equilibrar.

El no actuar ante esta situación hubiera creado un aspecto facial asimétrico y así un desarrollo erróneo de cuerpo y postura, con una estuctura alterada de forma crónica muy difícil de equilibrar.

Inici

1 any de tractament

Us mostrem un cas clínic d’una pacient infantil que va venir per una mossegada oberta anterior per para-funció muscular. La llengua es posicionava en repòs a la part inferior, enlloc del paladar, i la deglució era anterior, entre les dents, provocant un augment de la mossegada oberta conjuntament amb la interposició labial inferior al darrera d eles dents superiors.

L’estímul de llengua per al desenvolupament superior no existia, quedant el paladar estret i la mandíbula en rotació posterior, provocant un augment de la mossegada oberta anterior.

Després de combinar el tractament de Myobrace, Twin-Block i de nou Myobrace, la mossegada anterior ha tancat, hem aconseguit ampliar la part esquelètica i reeducar la funció lingual i respiratòria de la pacient.

La línia de treball marca un camí d’acompanyament en el desenvolupament mentres reeduquem els hàbits parafuncionals respiratori i lingual.

El treball ortodòntic va acompanyat d’osteopatia i logopèdia, com a treball integral i global de la pacient, doncs hem modificat l’esquelet des del sistema maxil·lofacial, cranial-cervical i així la resta com a conseqüència. A la vegada, es desitja estimular en la instauració de bons hàbits saludables amb alimentació i esport, només així podrem crear cossos més equil·librats i harmònics, capaços d’estar en salut el màxim temps possible.

El no actuar davant aquesta situació hagués creat un aspecte facial asimètric i així un desenvolupament erroni del cos i la postura, amb una estructura alterada de forma crònica molt difícil d’equilibrar.

Inici

2 anys de tractament

Us mostrem un cas clínic d’una pacient adulta que va venir derivada per la nostra odontòloga general. Ella desitjava millorar la seva situació, doncs després d’haver portat ortodòncia fixa amb brackets durant un temps i tenir problemes de control periodontal i mobilitat dental, tenia les dents mogudes de nou i li havien fet creure que sense retenció de per vida, se li mourien sempre. Així desitjava tornar a tenir les dents ben col·locades i alineades com quan se li va retirar la ortodòncia.

Es va realitzar una exploració intraoral, extraoral i corporal amb visió holística, pues la pacient referia alteració hormonal, migranyes freqüents, rinitis crònica i sensació d’oïdes taponades, junt a diferents traumes o incidències que van poder sorgir durant  la seva historia de vida, físics i psíquics.

És un cas freqüent per a nosaltres, on la persona possiblement ha rebut una ortodòncia convencional sense tenir en compte tots els factors en el diagnòstic i així, no s’ha actuat sobre tots els fronts per obtenir un resultat més fiable i mantingut en futur. Sempre tenint en compte que encara que ho fem, poden existir qüestions biològiques i personals on tant el procés com el resultat es vegi afectat i no s’aconsegueixi l’esperat.

La llengua, inicialment dubtàvem si es posicionava en repòs correctament, però en dinàmica aparentment realitzava un augment de pressió anterior amb una deglució atípica i podria estar afectant negativament. La seva respiració era mixta, doncs li permetia estar amb la boca tancada i respirar pel nas però en canvi hi havia una certa hipotonia labial, on no sellavan de forma natural, donant lloc a una relaxació muscular, obertura freqüent i així respiració oral amb una llengua que podia descendir fàcilment.

D’aquesta manera es donava un descans nocturn pobre, amb una oxigenació incorrecta i podria estar afectant a diversos punts: sequetat bucal i malaltia de càries i genives, d’aquí el moviment, tensió cervical per mala posició lingual, poc escalfament cerebral i així un somni poc reparador amb afectació cognitiva, poca contenció de llavis i així moviment dental després de la ortodòncia, hipotonia muscular i postura alterada, etc.

Tot això obligava a mantenir la retenció fixa i / o removible d’ortodòncia, ja que el moviment causat amb els aparells no es podria mantenir si no es mantenien elements externs a sistema buco-facial. Això és una situació antinatural, doncs el cos és viu i en moviment, tot el que intentem fixar, possiblement doni problemes a més curt o llarg plaç.

Aquest cas, exigia una línia de treball amb la implicació de diferents professionals per poder millorar la seva salut bucal, corporal i motivar-la de nou, ja que estava en un estat desanimat i cansament davant intents frustrats de voler intentar estar bé i desig de sanació

Es va actuar des de l’odontologia holística integrant la part conservadora i periodòncia, kinesiológica, nutricional, ortodòntica, logopèdica i osteopàtica. Va iniciar un tractament global per millorar la respiració la dieta i la postura.

He de destacar que la pacient practica meditació amb Shanga Activa, i això és un pilar fonamental per entrenar la seva ment a acceptar i ser conscient del que passa i com afecta. El per a què, ens ajuda a crear una ment més calmada i canviar el nostre interior, el nostre propòsit, evidentment està present en el nostre tractament per la integració corporal d ela spartes, física, química i emocional.

El no actuar davant aquesta situació tenint present la integritat de la persona i només posicionant les dents correctament, hagués creat una situació on la boca rebria més pressió i la resta com a conseqüència s’hagués vist limitada a això i per tant, la simptomatologia global de la pacient hagués empitjorat.

Inici

2 anys de tractament

**D’acord amb el que estableix la Lei 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, s’ha sol·licitat el consentiment exprés als pares o tutors legals o al propi pacient, en cas de ser major d’edat, per poder publicar aquestes imatges.

Trobaràs més informació en aquesta conferència

Articles Relacionats:  https://osics.cat/blog/