Salut bucodental i acompanyament nutricional

A mesura que la nostra comprensió de la malaltia de la càries i el seu tractament millora, ho fa també l’odontologia, canviant l’enfocament quirúrgic per un altre de Mínima Intervenció.

Activar una dieta alcalina i eliminar una d’àcida es el nostre principal focus d’atac, per tal de crear un canvi químic i prevenir malalties de forma global, doncs a OSICS defensem fermament que SOM EL QUE MENGEM.

Es vol aconseguir que en pocs anys, la restauració clínica de la càries sigui l’últim recurs de tractament.

Posant èmfasi en la identificació i la prevenció, i ocupant-nos de fomentar una relació de comprensió entre doctor i pacient, aconseguirem cada vegada un major nombre de pacients interessats en aquesta pràctica. Seran pacients que se sotmeten feliçment a una sèrie de proves rutinàries i senzills procediments preventius contra la càries, en lloc d’haver d’enfrontar-se a freqüents intervencions clíniques.

Per prevenir les malalties bucodentals i, per tant, les derivades com a conseqüència d’aquestes, resulta molt efectiva la combinació de la neteja mecànica professional, la instrucció d’higiene d’un mateix, la motivació al pacient, una dieta sana i medicaments que ajuden a fomentar la remineralització.

La càries és una malaltia multidisciplinar, es dóna si hi ha presència de la bactèria que l’origina, Streptococcus mutans, amb sucre, hidrats de carboni, i una superfície per desenvolupar-se, les dents. Pel que és important controlar aquests tres factors per tal d’evitar que es desenvolupi la càries.

Mesures preventives òptimes

Són tractaments de prevenció activa reduint els factors de risc de la càries i fomentant la remineralització.

Creat per experts en nutrició de l'Escola de Salut Pública de Harvard i els editors en Publicacions de Salut de Harvard

 • Animar el pacient a canviar certs hàbits alimentaris perjudicials i proposar un estil de vida més saludable. Promocionar una dieta alcalina, menys processada i ecològica.
 • Mostrar al pacient com mantenir una higiene bucal adequada, especialment amb l’ús de productes basats en la remineralització de teixtis durs, reveladors de placa que mostrin les zones a millorar en higiene, i colutoris antibacterians que equilibrin la flora bacteriana de tot el sistema estomatognàtic i ajudin a obtenir encara més salut.
 • Conscienciar de la necessitat de realitzar revisions regulars encara que no “molesti” res.
 • Corregir el desequilibri mineral dental. Aquesta opció preventiva és possible amb vàries substàncies com:
 • El CPP-ACP (Recaldent ™), un complex format per un Fosfopéptido de Caseïna (CPP) i Fosfat càlcic amorf (ACP). Recaldent ™, que aporta gran quantitat de ions lliures de calci i fosfat a l’esmalt dental que són transformats en cristalls de fosfat càlcic.
 • El Xilitol, sucre de bedoll, un sucre alcohòlic que crea un ambient alcalí, inhibeix l’activitat bacteriana i aporta minerals als teixtits durs del cos, moltes vegades paralitzant una càries incipient i creant un teixit cicatritzant la lesió.
 • L’aigua de mar, que aporta minerals i equilibri a la flora bacteriana del sistema.
 • Emprar ionòmers de vidre per protegir les fissures en molars en erupció. El procés de restauració de cavitats pot ser considerat com una oportunitat per a més de restaurar, protegir la dent.

Prevenir la càries és possible si el pacient està disposat a canviar els seus hàbits, nosaltres acompanyem al pacient donant-li eines per millorar la seva salut, perquè només està a les seves mans. Perquè la prevenció de la càries sigui efectiva, haurà de millorar tots els punts necessaris que cada pacient necessiti.

Cal parar-se a pensar en una dada: com és possible que més del 90% dels pacients que es visiten per primera vegada a una consulta odontològica, donin un NO per resposta davant la pregunta que si algú els ha ensenyat a raspallar les dents? OSICS pretén canviar aquesta xifra.

Els autors conclouen: “mostra’m les dents i et diré qui ets i el que el teu cos necessita per estar en millor estat de salut.”

Els aliments cariogènics són aquells aliments que al consumir-se faciliten la formació de la placa bacteriana, fermenten més temps en boca i propicien un ambient àcid. Els hidrats de carboni ho són per excel·lència.

Aquests aliments compleixen amb les següents característiques:

1. Propietats físiques

 • Adhesivitat. Com més adhesiu sigui l’aliment, major temps romandrà unit a la dent. És el cas dels torrons i llaminadures.
 • Consistència. Un aliment dur i fibrós com la poma o la pastanaga exercirà una acció de neteja natural, autoclisi, sobre la boca. Els tous tenen tendència a adherir, com els pans tous, llet bovina, galetes, plàtan,…
 • Tamany de la partícula. Els formats per partícules petites tenen major probabilitat de quedar retinguts en solcs i fissures.

2. Ocasió en què es consumeix l’aliment

La cariogenicitat d’un aliment és més gran en ser menjat entre els àpats principals, com a mig matí i mitja tarda, que quan s’ingereix durant elles, en l’esmorzar, dinar i sopar. El motiu és que durant els àpats es produeix una major salivació, una modificació del pH bucal, i el variat de l’alimentació obliga a un augment dels moviments musculars de galtes, llavis i llengua, de manera que s’accelera l’eliminació de residus de forma natural i fisiològica.

3. Freqüència

Com més vegades al dia s’estigui ingerint aliments rics en hidrats de carboni, que són els aliments que més compleixen amb els criteris anteriors, més gran serà el potencial cariogènic d’aquests.
Sovint cal una valoració per part d’un professional en odontologia i prevenció, cada pacient necessita d’unes indicacions i explicacions específiques.

Pas 1

Esbandeix la teva boca amb aigua per eliminar partícules soltes.

Pas 2

Utilitza la seda, cinta dental i/o raspalls interdentals per netejar la placa entre les dents. Veure el vídeo

Pas 3

Passa el teu raspall de dents amb o sense pasta, a poder ser natural sense detergents, parabents, flúor i altres substàncies potencialment tòxiques, amb un Angle de 45 º sobre dents i genives. Has de vibrar, rotar i botar. Veure el vídeo

Pas 4

Esbandeix-te amb aigua si fas servir una pasta amb detergent per eliminar l’excés d’escuma i productes.

Pots no glopejar aigua per eliminar la pasta dental, si és natural, volem un efecte tòpic de les substàncies que formen la mateixa.

Pots utilitzar un colutori, recomanem aigua de mar, xilitol o altre naturals, per reforçar l’esmalt i els genives.

Veure el vídeo

Amb el raspall interdental elimina la placa dentària que no aconsegueix remoure la seda. Veure el vídeo

Trobaràs més informació en aquesta conferència

Articles Relacionats:  http://osics.cat/blog-3/